Ven med virkeligheden

  • Velkommen til bloggen "Ven med virkeligheden"

    Det handler om at leve i en KANO.

Kontakt

Kontakt er et omdrejningspunkt i gestaltterapi. Kontakt med mig selv og med andre – i det omfang, der er optimalt i enhver given situation. Kontakt er et grundlæggende, menneskeligt behovsfænomen og opstår kun i en relation,  med dig selv eller med en anden. Der skal altså to til en kontakt, to til et møde. Du kan ikke have kontakt med én, der ikke vil være i kontakt med dig. Men du kan altid være i kontakt med dig selv.

Ansvarlighed

Jeg er Ansvarlig for mit eget liv og for hvert eneste øjeblik. Jeg vælger, hvordan jeg vil bruge hvert sekund. Ikke at vælge (bevidst) er også et valg. Jeg kan ikke blive fri for at vælge, og det er netop et af menneskets eksistensvilkår, at vi er dømt til at vælge. Derfor er mit liv og mine handlinger mit ansvar. Det er mine følelser også, selvom jeg ikke vælger dem – de er mine og kun mine, og selvom jeg ikke kan bestemme dem, kan jeg vælge, hvad jeg gør med dem.

Nu’et

For at kunne vælge, må jeg være i Nu’et. Følelser, tanker og fornemmelser findes kun i Nu’et, uanset om de gælder noget, der skete for mange år siden eller som jeg forestiller mig vil ske om et minut eller tredive år. Nu’et er virkeligheden, og den er det eneste, der findes; den er alt, hvad jeg har. Nu’ets virkelighed er skabt af bl.a. erfaringer og minder, men de findes ikke. De eksisterer kun i mit hoved.

Opmærksomhed

For at kunne vælge må jeg være i kontakt med mig selv og med det, jeg er Opmærksom på; det, jeg mærker, tænker, føler. Jeg må være vågen i alle sanser; i krop, sind og følelser og sjæl for de impulser, jeg modtager indefra og udefra. Det jeg ser, gør noget ved mig: starter tanker og følelser og leder måske til handling. Eller det, jeg mærker, opleves i kroppen og får min hjerne til at køre. Med øvelse kan man få rutine i at mærke det uden at fokusere voldsomt på det. De mennesker, der kan dét, er dem der hviler i sig selv, fordi de kender og accepterer sig selv, som de ér.


Virkeligheden er min ven

At leve livet i den gestaltiske kano er at leve eksistentielt, med respekt for sig selv og andre og afsøge virkeligheden for svar i stedet for at fantasere, fortolke, gætte og bekymre sig unødvendigt. Det er gestalttankens grundlag og arbejdsgrundlaget for alt, hvad vi gør på NGI.

Og det er også grundlaget for denne blog

Inspirationen kommer fra noget af alt det, jeg oplever når impulserne sætter ting i gang. Stort og småt mellem hinanden, krummer fra og udpluk af livet.

God fornøjelse.

WH.frit.NYT.100px
Winnie Haarløv
Institutleder
exam.dipl. psykoterapeut

© Copyright 2021 - Nordisk Gestalt Institut ApS